De senaste två månaderna har Ahmad Marei gjort praktik hos oss på Mirror. Han kommer ursprungligen från Syrien där han studerade programmering och informationsteknik på universiteten i Aleppo och Teshkeen. Hösten 2015 kom han som så många andra syrier till Sverige och har bott i Kalmar, Kalix och nu Råneå.

Ahmad studerar Korta vägen, en utbildning inriktad mot personer som är utomnordiska akademiker och som har varit bosatta i Sverige i några år. Man ska ha en universitetsutbildning med examen eller ha studerat minst tre år på universitet i sitt hemland. Programmet består av utbildning och praktik. En praktik som Ahmad valt att förlägga hos Mirror.

Varför valde du Mirror?

- Jag hade två kompisar som jobbade på Mirror och jag tyckte att det verkade vara ett bra företag. Jag trivs mycket bra. Det här är rätt plats för att lära sig nya saker. Jag lär mig något nytt varje dag. Alla kollegor är väldigt hjälpsamma, säger Ahmad och fortsätter:

- Det är stor skillnad att jobba här på Mirror jämfört med företag i mitt hemland. Här är det en trevligare stämning, det är inte så många chefer och strikta hierarkier. Alla är mer på samma nivå. Jag ser också en större möjlighet till självutveckling. Och här arbetar ni med modernare tekniker, Sverige ligger lite mer i framkant.

 

Vad har du för framtidsplaner?

- Jag hoppas på att få jobb efter min utbildning, gärna på Mirror för jag trivs väldigt bra. Jag vill gärna bo i Kalix eller Luleå. Jag tycker om Norrbotten!

Viktigt med mångfald

- Vi tyckte det var kul att Ahmad ville göra praktik hos oss. Liksom andra företag i branschen är vi rätt så homogena, men vi tycker att mångfald är en viktig fråga. När man blandar olika kompetenser, bakgrunder och personligheter blir verksamheten mer komplett, säger Peter Lundbäck, affärsområdesansvarig på Mirror.