Den kommande versionen av Umbraco 7.2 innehåller en hel del nya funktioner för dig som användare och oss som utvecklare. Vi kommer i några artiklar framöver berätta om nyheterna och vi börjar med den spännande funktionen "Grid".

Grid är en så kallad datatyp i Umbraco som gör det möjligt att bygga upp sidor med block. Det här är något som helt kommer att förändra sättet som webbutvecklare bygger sidor på, och det ger också dig som redaktör ännu större flexibilitet och fler möjligheter än tidigare.

Flexibilitet och frihet

Istället för att som idag jobba med sidinnehållet i din editor, kommer du framöver att kunna bygga upp din sida med hjälp av block. Du har block för rubriker, bilder, textredigerare, film, formulär och så vidare. De här blocken kan du sedan fylla med innehåll och placera var du vill - inom vissa ramar - på din sida. En kolumn? Tre kolumner? Bild till höger? Bild till vänster? Text uppe eller nere? Det är upp till dig. Du behöver inte längre hålla dig till fasta sidmallar eller en fast hierarki utan kan fritt möblera om innehållet på sidorna.

Umbraco är redan idag ett flexibelt och användarvänligt verktyg, men nu tar man det ett steg längre. Våra utvecklare har börjat jobba med betaversioner av Umbraco 7.2 för att testa och utvärdera funktionaliteten och komma fram till ett bra arbetssätt. Vi kan konstatera att det ser mycket spännande ut!