I Sverige har vi bara en jultomte som kommer till oss med säcken full av julklappar. Men visste du att i Slovenien har man hela tre "tomtar" som kommer på besök med presenter? Här berättar Ana mer om sitt hemlands tomtetraditioner.

Sankt Nikolaus “Sveti Miklavž”

Sveti Miklavž var en biskop och är den förste av tre goda män som besöker barn med presenter. Han kommer när alla sover, natten till den 6 december. Om barnen har varit snälla hela året, får de presenter i form av valnötter, fikon, kakor, apelsiner, choklad m.m. Legenden säger att Miklavž är lång, har långt vitt skägg och vita handskar. I ena handen har han en biskopsstav, i den andra håller han en bok där alla barns namn finns inskrivna - i guld de som har varit snälla och i svart de som inte har varit snälla. Han har också med sig änglar och djävlar. Änglarna hjälper till att dela ut presenter till de snälla barnen. Djävlarna däremot försöker skrämma de barn som inte har varit snälla. De är läskiga och går runt med skramlande kedjor. Här kan du se när de dyker upp på Ljubljanas gator.

Jultomten “Božiček”

Jultomten är en snäll man och en av de nyare traditionerna i Slovenien. Man skulle kunna säga att han är direktimporterad från USA. Han smyger in genom skorstenen på julaftonsnatten när alla barnen sover och lämnar paketen under julgranen. I Slovenien är traditionen med jultomte inte så stor men den blir större och större för varje år som går.

Fader Frost “Dedek mraz”

Dedek mraz är en snäll man som ger presenter till barn vid nyår och är mest omtyckt av de tre goda männen. Legenden säger att han bor under Triglav, Sloveniens högsta berg. Dedek mraz har kläder med slovenska symboler och en hatt av päls. Han skiljer sig från Sankt Nikolaus och Jultomten med att han ger presenter till barn personligen och att han inte gör skillnad på snälla och inte snälla barn, alla får presenter. Varje år sker en stor parad i Ljubljana när Dedek mraz kommer på besök. Han kommer med häst och vagn i sällskap av andra slovenska sagofigurer och delar ut godis till barnen.