Efter fyra års arbete kan Sametinget nu presentera öppna data kring rennäringen och rennäringens ekonomi i hela landet. Bakom det tekniska arbetet står Mirror och Visbyföretaget imCode.

Den första delen av Sametingets statistikinsamlingsprojekt avslutades vid ett möte i Visby där Sametinget, systemutvecklarna från Mirror samt klientutvecklarna från imCode, deltog.

Projektet har pågått i närmare fyra år, och för två år sedan involverades imCode och Mirror i arbetet. Uppdraget som gick till imCode var att presentera data på ett begripligt sätt för allmänheten. I samverkan med Mirror, som har svarat för systemutveckling av systemen där statistik rörande rennäringen har samlats, har det tekniska arbetet utförts.
Här kan ni se slutresultatet

https://www.sametinget.se/statistik/renhjorden

Utvecklingen har letts av projektledaren Jan Kemi (Geovision) och kravställts av Sametingets statistikansvarige Richard Doj. Formellt ansvarig beställare är Sametingets Näringslivschef Lars-Ove Sjajn. Det tekniska arbetet har utförts i samverkan mellan Mirror i Kalix och imCode i Visby.

Öppna data

All data som samlats in är tillgänglig som öppna data. Det innebär att den som vill bearbeta informationen kan ladda ner den som öppna CSV-filer.

En liten del av statistiken är inte åtkomlig för alla - det som rör en enskild sameby. Orsaken är att varje sameby är en egen ekonomisk organisation, som ett företag. Men på en högre nivå som till exempel landskapsvis finns all information tillgänglig.

I systemet finns fakta om Renhjorden, Renägare, Renslakten och Rovdjur. Du kan ställa in ett antal parametrar och se hur det utvecklat sig i tiden.

undefined

Teknik

När en användare vill se statistik anropar en specialrutin i hemsidan det bakomliggande databaslagret hos Mirror. Mirror avgör varifrån anropet kommer och vilken data som efterfrågas. Sen returneras datat till hemsidan. Systemet avgör också om personen är inloggad, via BankID eller inte, och vad denne har behörighet att se.

Hemsidan i sin tur tar emot statistikdatat och genererar tabellerna på sidan dynamiskt och i realtid. Dessa visas sedan upp i lämpligt format för att få det så användarvänligt som möjligt. 

Nöjda

Arbetsgruppen var nöjd med resultatet. Nu fortsätter arbetet med nästa projektfas som bland annat omfattar att bygga stöd för dynamisk inmatning av data från Samebyarna. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för statistiklämnarna.

- Det känns bra att vi äntligen har kommit till ett läge då informationen i datalagret är så pass kvalitetssäkrad att den kan gå ut på Sametingets hemsida. Det har för oss vart ett intressent och lärorikt projekt som bland annat lärt oss vikten av att tänka på statistik redan då man utvecklar ett nytt system, säger Peter Lundbäck, affärsområdesansvarig Mirror System.  

Text: Hillar Loor, senior partner imCode, Britt-Louise Spets Mirror