Se upp för kostnadsfria, kommersiella WordPress-teman och tillägg. De kan orsaka att din domän svartlistas av Google eller stängas ned helt av ditt webbhotell.

I sitt senaste nyhetsbrev uppmärksammar Loopia de nya hoten mot publiceringsverktyget WordPress. Verktyget som miljontals användare världen över hanterar för bloggar och hemsidor har enligt Loopia, dessvärre drabbats av bedragare. En av de farorna är kostnadsfria, kommersiella WordPress-teman och tillägg.

När en hemsida skapas i WordPress utgår man från ett tema som byggs på med olika tillägg. På internet finns det mängder av teman och tillägg att välja bland - från enklare gratisvarianter till kommersiella och mer utvecklade teman som debiteras.

Negativa konsekvenser

Problemet som nu uppstått är att dessa kommersiella teman köps in av mindre nogräknade sajtägare som sedan preparerar dem med skadlig kod som till exempel spamlänkar och malware, för att sedan erbjuda gratis nedladdning av dem.

För den oinvigde är det lätt att valet av tema eller tillägg faller på det kostnadsfria alternativet istället för att betala flera hundralappar för något som ser exakt likadant ut. Oftast märks det inte heller något förrän installationen har skett. Och då kan det vara för sent.

Kan svartlistas

Konsekvenserna kan i värsta fall leda till att domänen svartlistas och stängs av från Google. Dolda egenskaper som spammar användare, dolda URL:er som skickar besökare till utvecklarens egna affiliatesajter för att tjäna pengar, eller att installation försöker hacka olika uppgifter inifrån är andra negativa effekter. 

Källa: blogg.loopia.se www.mkse.com