Just nu florerar e-post som ser ut att komma från Post Nord med uppmaning om att paket inte har levererats. I själva verket kan det handla om Ransomware, ett virus som krypterar alla dina filer så du inte kommer åt dem.

I mailet uppmanas mottagaren att klicka på en länk i meddelandet. När samtliga viktiga filer är krypterade kan avsändaren skicka ut en faktura med krav på inbetalning för att ge ut den krypteringsnyckel som krävs för att återställa filerna. Det finns dock ingen garanti för att så sker även om summan betalas in. 

Vi uppmanar därför alla våra kunder att inte klicka på länkar eller öppna mejl där ni är osäkra på vem avsändaren är.  

Viruset krypterar exempelvis bilder, pdf filer, samtliga office-dokument, och i vissa fall även mail som ligger i din Outlook. Det enda sättet att garanterat få tillbaka sina filer är från en backup.

Är ni osäkra på om er backup fungerar, eller om ni har någon, tveka inte att höra av er till oss. Ett flertal företag i Kalix har drabbats av detta, vilket gör att vi tolkar det som ett reellt hot. Därför går vi ut med denna varning.

Är ni osäker på er backup? Tveka inte att höra av er.