Återigen skickas bedrägerimejl ut i landet. Och som tidigare uppges Postnord som avsändare, vilket är falskt. Istället handlar det om ett virus som låser din dator.

Se upp om du får du ett mail med rubriken, Du har lösta paket, eller Kuriren har inte levererat paketet - det handlar om ett bedrägeriförsök.

Med hjälp av ett utpressarprogram, Ransomware krypteras dina filer på datorn. Först när du betalat en mängd bitcoin i lösensumma får du dem upplåsta. Det finns dock ingen garanti för att så sker även om summan betalas in. 

Det här är det tredje större mejlutskicket som Postnord blivit varse om sedan i september förra året. Företag, myndigheter och privatpersoner tillhör de som drabbats.

– Så vitt jag har förstått ser de ut i stort sett som de gjort tidigare. Vi försöker uppmärksamma våra kunder på att inte göra något med de här mejlen. Vi skickar aldrig mejl som ser ut så här, säger Maria Ibsén på Postnords presstjänst till IDG.se. 

Öppna inte

I december gick vi på Mirror ut med en varning för dessa bluffmejl. Nu liksom då uppmanar vi alla våra kunder att inte klicka på länkar eller öppna mejl där ni är osäkra på vem avsändaren är.

Viruset krypterar exempelvis bilder, pdf filer, samtliga office-dokument, och i vissa fall även mail som ligger i din Outlook. Det enda sättet att garanterat få tillbaka sina filer är från en backup.

Är ni osäkra på om er backup fungerar, eller om ni har någon, tveka inte att höra av er till oss. 

 

Är ni osäker på er backup? Tveka inte att höra av er