Omkring 10 miljoner svenska lösenordsuppgifter finns tillgängliga på nätet, enligt SVT Dold.

Uppgifterna är användarkonton till en rad sajter som kräver inloggning, bland annat sociala medier, forum och e-handlare. Det är ingen ny läcka som avslöjas, utan de här olika sajterna har hackats vid olika tillfällen under de senaste åren. 

Är du drabbad?

På SVT:s sajt kan du själv kontrollera om ditt lösenord finns med. Om ditt lösenord finns med riskerar du att bli hackad, så det är viktigt att du byter lösenord. Om ditt lösenord inte finns med är det ingen garanti för att det inte hamnat i fel händer. Vi vill påminna om vikten av att ha starka lösenord, och att inte använda samma lösenord på flera tjänster. Läs gärna IIS riktlinjer för säkra lösenord och inloggningar.

Säker lösenordshantering

För företag kan konsekvenserna bli stora om lösenord hamnar i orätta händer. För de företag som hanterar många lösenord, koder och inloggningsuppgifter kan det vara ett omständigt problem att med jämna mellanrum först byta ut lösenord och sedan distribuera dem till berörda som dessutom ska hålla dem hemliga. Därför har Mirror utvecklat ett system, mKey, som lagrar lösenord och koder på ett tryggt och säkert sätt, och som också larmar vid onormalt användande. 

Läs mer om mKey här och kontakta oss gärna för en demo